Wat is Schema.org opmaak en wat kan ik er mee?

Schema.org is een opmaak die toegevoegd wordt aan de huidige broncode van een webpagina. De Schema.org opmaak die toegevoegd wordt, markeert bepaalde gegevens zodat zoekmachines deze gegevens beter begrijpen. Er zijn talloze gegevens die schematisch opgemaakt kunnen worden. Welke gegevens er in jouw situatie precies opgemaakt kunnen worden bespreken we verderop in het blogbericht.

Wat doet Schema.org opmaak?

Doordat de zoekmachines de gegevens beter begrijpen, kunnen zij deze informatie tonen binnen de zoekresultaten. Het tonen van de gemarkeerde gegevens binnen de zoekresultaten wordt ook wel Rich snippets genoemd. De Schema.org opmaak verandert niets aan het uiterlijk van de pagina, mits de gegevens al zichtbaar zijn op de pagina.

Voorbeeld van een Rich snippet:

Voorbeeld Rich snippets

De Schema.org opmaak helpt om prominenter aanwezig te zijn binnen de zoekresultaten van een zoekmachine. Doordat je prominenter aanwezig bent binnen de zoekresultaten is de kans groter dat een bezoeker op jouw resultaat klikt. Hierdoor zal de CTR (Click through rate) toenemen. Een hogere CTR kan ervoor zorgen dat een zoekmachine jouw resultaat hoger in de zoekresultaten gaat tonen.

Het toevoegen van Schema.org opmaak zal dus niet direct voor een stijging binnen de zoekresultaten zorgen. Schema.org opmaak kan wel indirect voor betere posities en meer bezoekers zorgen doordat de kans groter is dat de bezoeker op jouw resultaat klikt.

Welke mogelijkheden zijn er allemaal om een website schematisch op te maken?

Welke Schema.org opmaak mogelijkheden er zijn voor jouw website is afhankelijk van de gegevens die je op jouw website hebt staan. Websites met hetzelfde doel hebben vaak ook dezelfde gegevens op de website staan.

Zo hebben bijvoorbeeld E-commerce websites, bijna altijd, productinformatie op de website staan terwijl een nieuwswebsite dit niet heeft. Om de blogberichten zo concreet mogelijk te maken is ervoor gekozen om per type website een blogbericht te maken met de daarbij behorende Schema.org opmaakmogelijkheden. De categorieën zijn:

  • Alle websites
  • E-commerce websites
  • Publisher websites
  • Evenementen websites
  • Recepten
  • Personen

Het komt soms voor dat bepaalde websites binnen meerdere categorieën vallen. Zo kan een E-commerce website ook een nieuws/blog gedeelte hebben. Hierdoor valt de website binnen de categorieën E-commerce websites en Publisher websites. In de komende weken zullen we per categorie een blogbericht online plaatsen met hierin de mogelijkheden per categorie.

Let op: Bij de meeste Schema.org opmaak mogelijkheden is het zo dat dit helpt om de gegevens vertoond te krijgen in de organische zoekresultaten. Een zoekmachine bepaalt altijd zelf nog of de gegevens getoond worden en wanneer deze getoond worden. Schema.org opmaak geeft dus geen garanties dat de gegevens ook daadwerkelijk altijd getoond worden. Doordat de Schema.org opmaak invloed heeft op de organische resultaten is dit een onderdeel van de dienst SEO.

Mochten er vragen zijn over de schematische opmaak van een website dan horen wij het graag!

 

Invest Online
Sven Molenaar
Auteur: Sven Molenaar, Online Marketeer

Plaats een reactie

Benieuwd waar jouw online kansen liggen?

Ontvang direct 4 bruikbare tips in je mailbox!

Ons adviesrapport ontvang
je als PDF

Bedankt voor je inschrijving! De eerste 4 tips sturen we je direct toe.