Voorkom misbruik, registreer uw .ml domeinnaam.

Afgelopen maandag (1 juli) is de uitgifte van .ml domeinnamen begonnen. De extensie lijkt visueel veel op .nl en de verwisseling tussen de n en m is op het toetsenbord natuurlijk snel gemaakt. Deze gelijkenis heeft zeker een impact op eigenaren van een .nl domeinnaam. Zo wordt er in Nederland en België alleen?al zo’n 900.000 keer per dag de typefout gemaakt waardoor een .ml website opent in plaats van .nl.

De .ml extensie is de landelijke extensie van Mali. Omdat Mali minder dan 50 websites met een .ml bezit, heeft Mali besloten om het toplevel .ml domein gratis vrij te geven. Tot 15 juli zal er een Landrush-fase zijn. Dit betekent dat personen die geen merknaam bezitten, maar wel heel graag een .ml willen registreren, dit kunnen doen voor een bepaald bedrag.

Uw .ml domeinnaam veilig stellen

Voor alle .nl domeinnaam eigenaren zijn hun .ml domeinnaam het komend half jaar gereserveerd en tijdens deze periode vindt een extra controle plaats tijdens het registratieproces. Voor elke registratie van een .ml domein wordt de eigenaar van de .nl variant om een bevestiging gevraagd. Zo zal misbruik van het domein moeten worden voorkomen.

Voorkom tijdig misbruik van uw domeinnaam en registreer snel uw .ml extensie.

Uw .ml extensie nu registreren?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Invest Online of uw persoonlijke account manager.

 

(bron: www.transip.nl)

Invest Online
Invest Online
Auteur: Invest Online Wij zijn hét full-service internetbureau uit Apeldoorn. Met een team van 40 online specialisten werken we dagelijks voor onze 130 klanten online de beste resultaten te behalen!

Er zijn 6 reacties op dit artikel

Elmer Harkema schreef:

Mooi stuk! Maareh…als ik even mag quoten:

“Domeinregistreerder Metaregistrar heeft met Freedom Registry een overeenkomst afgesloten waarin de .nl-domeinen beschermd worden tegen de .ml-domeinsnaam. Vanaf 15 juli 2013 worden .ml domeinnamen gratis verkrijgbaar net zoals het .tk-model. Doordat .nl en .ml erg op elkaar lijken en de n en de m naast elkaar op het toetsenbord zitten, wordt .nl vaak verward met .ml. Om phishing te voorkomen wordt .nl nu beschermd.

Om de eigenaren van .nl-domeinnamen te beschermen heeft Metaregistrar een exclusieve distributieovereenkomst gesloten met Freedom Registry. Vanaf 1 juli 2013 zullen alle domeinnamen met een .ml-extensie waarvan dezelfde domeinnaam in .nl beschikbaar is, alleen te registreren zijn binnen Nederland en België. Daarbij vindt het eerste halfjaar een extra controle plaats: voor elke registratie van een .ml-domeinnaam wordt de eigenaar van de .nl-domeinnaam op de hoogte gesteld, waarbij om bevestiging van de registratie wordt gevraagd. Reageert de eigenaar van de .nl niet, dan wordt de .ml-domeinnaam niet toegekend. Wegens de extra inspanning die hiervoor moet worden geleverd is de registratie niet gratis.”

Ik wil hem graag registreren hoor, maar wat is het nut ervan als je domein toch al beschermd is?

Simon van de Kempe schreef:

Beste Elmer,

Bedankt voor je reactie.
Het klopt inderdaad dat je niet meteen jouw .ml extensie kwijt bent, en je het eerste half jaar relatief veilig bent. Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet geheel zeker.
Daarom is het dan ook goed om dit voor te zijn, en deze extensie te claimen, al was het alleen maar op de extra bezoekers op het .ml extensie ook af te vangen.

Nathan Veenstra schreef:

Ik vind dat er wel heel erg gebruikgemaakt wordt van onnodige bangmakerij. Even wat nuanceringen vanuit mijn optiek:

– 90.000 keer een typefout (let op die ‘e’, ‘typfout’ is geen bestaand woord 😉 ) op 5 miljoen websites en dus tientallen of waarschijnlijk zelfs honderden miljoenen websitebezoeken is erg relatief
– De kans dat je .ml typt in plaats van .nl is in België wel klein met een AZERTY-toetsenbord
– Nu komen mensen op een pagina met een foutmelding wanneer ze het verkeerde domein intypen. Zien ze gelijk dat ze ergens anders naartoe moeten.
– ZOU iemand jouw .ml-domein claimen, zullen velen direct zien dat het een ander bedrijf betreft wanneer ze de typefout zouden maken op jouw domeinnaam, dus zoeken ze makkelijk genoeg jouw site weer op.

Kort gezegd: vele beren op de weg, maar deze beren zijn niet voor iedereen zo’n grote bedreiging. Het mogelijke ‘misbruik’ van een .ml-domeinnaam is een groter risico voor grote landelijke (of internationale) speler dan voor een lokaal of regionaal opererend MKB-bedrijf. Vooral het oorspronkelijke stuk van TransIP is erg gestoeld op angsten die, zoals hierboven vermeld, zeker niet voor iedereen zo relevant zijn.

Simon van de Kempe schreef:

Hallo Nathan,

Bedankt voor je bericht en de feedback.
Het is inderdaad niet zo dat je veel bezoek/sales gaat missen door deze misspelling. Bij de high traffic domeinnamen zal dit inderdaad wel het geval zijn.
Dit artikel legt tevens de nadruk op overig misbruik. Hierbij is te denken aan misbruik van emailings/advertenties waarin de .ml url wordt opgenomen en deze pagina wordt nagemaakt.
Een veel genoemd voorbeeld zijn de banken waarbij een vergelijkbare url van de bank (bijv. info@rabobanck.nl) als afzender werd mee verzonden.

“- De kans dat je .ml typt in plaats van .nl is in België wel klein met een AZERTY-toetsenbord”
De genoemde 90.000 keer is overigens in Nederland en België samen, waar het in België uiteraard minder voor zal komen.

“- Nu komen mensen op een pagina met een foutmelding wanneer ze het verkeerde domein intypen. Zien ze gelijk dat ze ergens anders naartoe moeten.”
Dit klopt, maar met het oogpunt uit website optimalisatie is dit natuurlijk een stuk klantvriendelijker 🙂

“- ZOU iemand jouw .ml-domein claimen, zullen velen direct zien dat het een ander bedrijf betreft wanneer ze de typefout zouden maken op jouw domeinnaam, dus zoeken ze makkelijk genoeg jouw site weer op.”
Dit haakt in op mijn uitleg hier boven over het ‘kapen’ van een domein. Momenteel liggen de ‘rechten’ van het .ml domein nog bij diegene die ook het .nl domein bezit. Dit ligt echter niet oneindig vast en het is dus aan te raden om hier op in te spelen.

P.s. ik heb de typefout aangepast 🙂

Simon van de Kempe schreef:

Beste Ohpictogram,

Dit kan bij verschillende Domain Service Providers in Nederland. Je zal dit dus na kunnen vragen bij jouw huidige DNS provider of hosting partij.
Mocht je dit nog niet hebben, dan kun je bijvoorbeeld terecht op : https://www.transip.nl/
Via de zoekbox op de website kun je meteen jouw .ml domein zoeken en (indien mogelijk) vastleggen.

Succes!

Plaats een reactie

Invest Online is verkozen tot hét beste full-service internetbureau van Nederland