Gaat Facebook de strijd aan met Linkedin?

We kunnen de sociale netwerken bijna niet meer wegdenken uit ons dagelijkse internet-gebruik. We blijven op de hoogte van wat vrienden in het buitenland doen, blijven in gesprek met voormalige collega’s of we leggen compleet nieuwe contacten.

Voor een aantal verschillende doeleinden worden verschillende netwerken gebruikt: Twitter voor het korte vluchtige contact, Flickr voor het delen van foto’s, Hyves voor onze Nederlandse vrienden, LinkedIn voor zakelijke contacten en Facebook voor alles tegelijk. Althans dat willen ze graag bij Facebook; graag zouden ze het enige sociale netwerk online zijn. Een app op het grootste sociale netwerk welke ons vandaag onder ogen kwam moet indirecte concurrent LinkedIn buitenspel zetten.

BranchOut is een initiatief van internet pionier Rick Marini; oprichter van onder andere Tickle en SuperFan. De gedachte achter de applicatie is dat 80% van de nieuwe banen gevonden worden in het directe netwerk. BranchOut richt zich echter op het prive netwerk in plaats van het zakelijke. Door je in 5 korte stappen aan te melden in de BranchOut app worden al je Facebook-vrienden potentiëel zakelijke contacten. Vervolgens wordt je CV geimporteerd vanaf LinkedIn, zodat de gegevens in BranchOut ook direct up-to-date zijn.

Je vrienden moeten wel aangeven bij BranchOut dat ze open staan voor de zakelijke benadering van hun Facebook contacten. Op het moment lijken er nog weinig mensen op Facebook zich ook daadwerkelijk op BranchOut te hebben aangemeld. De reacties die we online tegenkomen zijn niet erg enthousiast. Ook wij zijn een beetje terughoudend ten opzichte van deze ontwikkeling. Er is niet voor niets een scheiding ontstaan tussen zakelijk en privé. En hoewel het ons opvalt dat deze scheidslijn steeds vager wordt lijken veel internetgebruikers toch nog enig onderscheid te willen maken tussen hun “losbandige feestfoto’s” en hun zakelijke contacten.

LinkedIn hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken over deze concurrent, juist het feit dat het zo ver weg staat van sociale netwerken als Facebook is juist de kracht van de zakelijke variant. LinkedIn is juist gericht op de professionele contacten die je niet op Facebook wilt hebben. Wellicht dat BranchOut naast LinkedIn kan bestaan om je privé-netwerk in te zetten voor een nieuwe baan, maar voorlopig zal het hem niet vervangen. Voor zakelijk contact kun je dus het beste op LinkedIn zitten, of misschien wel adverteren.

Invest Online
Invest Online
Auteur: Invest Online Wij zijn hét full-service internetbureau uit Apeldoorn. Met een team van 40 online specialisten werken we dagelijks voor onze 130 klanten online de beste resultaten te behalen!

Invest Online is verkozen tot hét beste full-service internetbureau van Nederland