Firefox passeert Internet Explorer

Al maanden zat het er aan te komen, maar vlak voor het begin van het nieuwe jaar is het dan toch gebeurd: Firefox is Internet Explorer gepasseerd als populairste webbrowser van Europa.

Jarenlang heeft Microsoft met zijn Internet Explorer de markt gedomineerd, maar die tijd lijkt voorbij. De afname van het marktaandeel van IE is een trend die al lange tijd gaande is. De vraag was dan ook niet óf het van zijn troon gestoten zou worden, maar voornamelijk wanneer. Volgens de cijfers van Statcounter.com was dat dus eind december van het afgelopen jaar.

Wereldwijd is Microsoft echter nog duidelijk marktleider met 45% van het internetpubliek wat via zijn browser het internet afstruint. Daar is het gat nog overtuigend: Firefox heeft wereldwijd ‘slechts’ 31% van de markt. Dit getal is al tijden redelijk stabiel. Het percentage wat Internet Explorer verliest op de wereldwijde markt lijkt rechtstreeks naar Google’s Chrome te gaan. Hoewel deze op de Europese markt ook wel aardig terrein wint, groeit Firefox op dit segment van de markt wel behoorlijk.

Na een oproep van Duitse autoriteiten in januari vorig jaar is het aandeel van IE daar gedaald tot slechts een derde van dat van Firefox. Veel landen ten oosten hiervan lijken het voorbeeld te volgen. Dit getallen drukken natuurlijk behoorlijk op de gehele Europese markt.

Bij ons in Nederland is het juist andersom: IE is hier drie keer groter dan Firefox. Als de trends op onze markt zich door zetten zal Chrome eerder Firefox passeren dan dat één van die twee maar enigszins in de buurt van Microsoft’s browser komt.

Invest Online
Invest Online
Auteur: Invest Online Wij zijn hét full-service internetbureau uit Apeldoorn. Met een team van 40 online specialisten werken we dagelijks voor onze 130 klanten online de beste resultaten te behalen!

Invest Online is verkozen tot hét beste full-service internetbureau van Nederland