"Don't be evil" - Google's motto

Wat is black hat SEO?

Black hat SEO betekent dat je voor je website SEO inzet om de positie van je website te verbeteren, maar je doet dit op een onethische manier. Je gebruikt bepaalde technieken die Google niet goedkeurd en probeert met deze technieken de regels van Google te omzeilen.

Het doel van Google is te zorgen dat de gebruiker zo snel mogelijk vindt, wat hij of zij zoekt. De gebruiker moet tevreden zijn en de volgende keer weer Google willen gebruiken als zoekmachine. Daarom vind Google het belangrijk dat de gebruiker de meest relevante zoekresultaten te zien krijgt. Bij black hat SEO neem je de gebruiker niet als focus, maar alleen de zoekmachine.

Je neemt een risico als je black hat SEO te gebruiken. De kans is groot wanneer je black hat SEO gebruikt en de zoekmachine dit doorheeft, ze jouw website een penalty geven. Bij een penalty van Google wordt je website niet meer getoond in de zoekresultaten of wordt je website in een veel lagere ranking geplaatst. Hoeveel lager is afhankelijk van de overtreding die je hebt gemaakt.

Black hat SEO technieken

Er zijn verschillenden technieken die buiten de richtlijnen vallen en bij black hat SEO worden gebruikt. Voorbeelden van black hat SEO technieken zijn:

  • Link netwerken – Linkbuilding is belangrijk voor je website; je kunt hoger komen in de zoekresultaten. Bij link netwerken bouw je verschillende websites met als enige doel, hierin te verwijzen naar webpagina’s waarmee je wilt scoren in de Google zoekresultaten.
  • Cloaking – Bij cloaking laat je zoekmachines andere inhoud van je website zien, dan die je aan je gebruikers laat zien. Kwaliteit is hierdoor niet te waarborgen door Google.
  • Keyword spamming – Tegenwoordig kijken zoekmachines niet alleen naar zoekwoorden op een webpagina, maar ook naar de leesvriendelijkheid van je webpagina. Het is hierbij belangrijk dat je teksten gebruikersvriendelijk schrijft. Bij keyword spamming zet je jouw webpagina toch vol met zoekwoorden waarop je gevonden wil worden.
  • Verborgen teksten – Dit is een mix tussen cloaking en keyword spamming. Je plaatst dan bijvoorbeeld op een witte achtergrond, zoekwoorden waarop je gevonden wil worden in het wit. Hierdoor ziet de gebruiker deze zoekwoorden niet, maar probeer je wel hoger te komen in de zoekresultaten. Een ander voorbeeld van verborgen teksten, zijn teksten die pas zichtbaar worden als de gebruiker op een “lees verder” knop klikt.

Invest Online is verkozen tot hét beste full-service internetbureau van Nederland