De Panda komt er aan!

Al geruime tijd is er in de online wereld maar 1 onderwerp waar over gesproken wordt, de panda update. De update van het algoritme wordt door Google de “Farmer update” genoemd, maar op het internet is deze update beter bekend als de “Panda Update”. De benoeming van een ‘update’ is misschien niet helemaal op zijn plaats. Het is meer een aanpassing van het algoritme die nu meer invloed gaat hebben dan de aanpassingen die Google wel vaker doet aan het algoritme.

Wat is de Panda Update?

De Panda Update is ongeveer een maand geleden uitgerold door Google in de US. De Panda moet er voor zorgen dat slechte content sites uit de zoekresultaten worden gehaald. Hierdoor wordt de SERP’s van de zoekresultaten opgeschoond en zullen er alleen nog maar goede content sites in de zoekresultaten getoond worden. Een hele klus wat al langer een grote wens is van de vele gebruikers.
Vaak is het zo met de zoekresultaten die nu bovenaan staan dat ze alleen voor Google geoptimaliseerd zijn en alleen maar slechte content bevatten met daarnaast banners om geld te verdienen. De bezoeker kan verder geen goede informatie of iets dergelijks uit de website halen, iets waar Google nu dus iets aan gaat doen.

In US zijn veel bekende sites met slechte content in aanraking gekomen met de Panda Update. Ze zijn ver terug gezakt in de zoekresultaten, wat natuurlijk weer lijdt tot minder bezoekers (zelfs tot 80%).  Natuurlijk bestaat er ook een kans dat ‘eerlijke sites’ getroffen worden door de update.

De Panda update rolt nu uit over UK

Sinds vandaag is bekend geworden dat de update over de UK is uitgerold. Er zijn toch vele (grote) websites getroffen door de update. Een voorbeeld hiervan is ehow.co.uk dat meer dan 50% van zijn zichtbaarheid in de zoekmachines heeft verloren. Qype.co.uk, een bekende website in de UK, heeft zelfs meer dan 96% verloren.  Deze update kan dus zeer veel invloed hebben op bepaalde websites.

Voorkomen is beter dan genezen

Het zal niet al te lang meer duren en dan zal de update ook helemaal over Nederland uitrollen. Het is natuurlijk mogelijk dat jou website door deze update wordt getroffen. Hoe voorkom je dit?
Let vooral op de volgende punten:

  • Haal alle slechte pagina’s met weinig/misleidende content of keyword stuffing uit je website.
  • Plaats geen dubbele content op je website, gebruik hiervoor de canonical tag.
  • Zorg dat alle pagina’s makkelijk door Google zijn te bereiken.
  • Verminder het aantal advertenties op je website (juiste ad to content ratio).
  • Zorg voor unieke en relevante content dat is geschreven voor de bezoeker en niet voor Google.
  • Verlaag het aantal keywords in pagina’s die teveel geoptimaliseerd zijn.
  • Zorg voor natuurlijke verwijzingen naar je pagina/website

 

Het belangrijkste advies is, zorg ervoor dat je website een toegevoegde waarde biedt voor de bezoeker.
Heb je al unieke content op je website en voldoet je website aan de regels van de Google Webmaster handleiding. Dan hoef je niet te vrezen voor de Panda Update en zou je misschien wel profijt kunnen hebben zodat de ‘slechte’ concurrenten verdwijnen uit de zoekresultaten.

Invest Online
Invest Online
Auteur: Invest Online Wij zijn hét full-service internetbureau uit Apeldoorn. Met een team van 40 online specialisten werken we dagelijks voor onze 130 klanten online de beste resultaten te behalen!

Invest Online is verkozen tot hét beste full-service internetbureau van Nederland