Binnen zeer korte tijd op plek 1?

Binnen zeer korte tijd op plek 1 tegen een aantrekkelijke prijs, wellicht heb je een soortgelijke aanbieding ook ontvangen. In dit bericht wordt gesuggereerd dat je op de eerste plek komt te staan en je website hoeft er niet eens voor te worden aangepast. Deze aanbieding klinkt natuurlijk als muziek in de oren maar is dit wel zo’n goede aanbieding? Wij vinden van niet en dat leggen we je graag uit.

De kracht van linkbuilding

Linkbuilding is altijd al een krachtige manier geweest om te stijgen in de resultaten van Google. Google heeft richtlijnen waaraan een linkprofiel van een website moet voldoen. Aan de hand van de richtlijnen van Google zijn er kort gezegd 3 soorten van linkbuilding:

 1. Black Hat
 2. Grey Hat
 3. White Hat

1. Black Hat linkbuilding

Black Hat linkbuilding betekent dat deze linkbuilding activiteiten tegen de richtlijnen van Google in gaan. Black Hat linkbuilding zorgt er vaak voor dat een website in korte tijd veel links verkrijgt. Deze vorm van linkbuilding bestaat vaak uit:

 • Netwerken/Websites in eigen beheer waar link op geplaatst worden naar een andere website.
 • Gekochte linkpakketten
 • Blog spamming
 • Linkfarms
 • Links vanaf hetzelfde Ip-adres

Black Hat linkbuilding gaat dus tegen de richtlijnen in van Google. Google kan steeds beter onderscheid maken tussen kwalitatieve en minder kwalitatieve links. Met name dankzij de Penguin updates heeft Google de afgelopen jaren Black Hat linkbuilding de kop in gedrukt. De straffen voor Black Hat SEO verschillen. Het kan zijn dat een website een x aantal plaatsen daalt in de resultaten, maar het kan ook zijn dat de website volledig uit de zoekresultaten wordt geschrapt.

2. Grey Hat linkbuilding

Grey Hat linkbuilding zijn linkbuilding activiteiten die tegen de grens aanliggen van de richtlijnen. Sommige linkbuilding activiteiten blijven net binnen de richtlijnen en andere linkbuilding activiteiten net niet.

Grey Hat linkbuilding zijn vaak manieren van Black Hat alleen op kleinere schaal toegepast. Ook zijn er manieren van linkbuilding die nu nog niet gestraft worden maar in de toekomst wel bestraft kunnen worden. De richtlijnen van Google veranderen in loop der tijd. Wat op dit moment Grey Hat linkbuilding is kan over een tijd Black Hat linkbuilding zijn en zwaarder bestraft worden. Voorbeelden van Grey Hat linkbuilding zijn:

 • Betaalde links (op kleine schaal)
 • Overmatig geoptimaliseerde links
 • A-B-C linking
 • Overmatige links vanaf startpagina.nl en startpaginaklonen

3. White Hat linkbuilding

White Hat linkbuilding betekent dat de linkbuilding activiteiten aan de richtlijnen van Google voldoen. De links die verkregen worden zijn kwalitatief, relevant en kunnen niet zelf ergens geplaatst worden. Er zal vaak een samenwerking of relatie aangegaan moeten worden met de beheerder van de andere website. Voorbeelden van White Hat linkbuilding zijn:

 • Acties opzetten en verspreiden
 • Content creëren welke snel gedeeld kan worden
 • Nieuwsberichten verspreiden
 • Partnerships aangaan met blogs om nieuwe producten te promoten

Deze manier van linkbuilding kost vaak veel tijd, energie en geld. White hat linkbuilding is echter wel duurzaam. De waarde die wordt opgebouwd helpt de website over een lange tijd, hierdoor wordt de investering van tijd, energie en geld vaak ruimschoots terugverdiend.

Linkbuildingpartijen

Websites worden vaak benaderd door linkbuild partijen die graag voor hen aan het werk gaan. Vaak wordt hierbij aangegeven dat de website in korte tijd (zoals 2 weken) op de eerste plek komt te staan zonder dat er iets op de website zelf gebeurt. Deze garantie geeft ons de indruk dat er links geplaatst worden op de Black Hat of Grey Hat manier. Hoogstwaarschijnlijk plaatst de linkbuild partij (veel) links in korte tijd op websites die zij zelf in beheer hebben om de website snel meer waarde te geven.

Google kan steeds beter patronen herkennen. Door de patronen te herkennen wordt het voor Google gemakkelijk om een netwerk in kaart te brengen en deze op te rollen. Onlangs is het linkbuildnetwerk van een Nederlandse linkbuildpartij opgerold. Veel klanten van deze Nederlandse linkbuildpartij hebben de melding van Google gekregen dat zij een straf hebben gekregen omdat het linkprofiel niet aan de richtlijnen van Google voldoet. Het herstellen van zo’n straf blijkt in praktijk een lastige klus. Hier gaat veel tijd en energie mee gemoeid, waar moeizaam de gewenste resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Het belang van White Hat linkbuilding

Het kan heel aantrekkelijk lijken zo’n aanbieding, maar belangrijk is ook om te realiseren dat je als webshopeigenaar juist een grote afhankelijk hebt van Google. Je business model wordt vaak een stuk interessanter door organische resultaten, omdat deze ‘gratis’ bezoek verzorgen. Deze bezoekers kunnen elke maand terugkeren. Als je gebruik gaat maken van linkbuilding die niet wordt goedgekeurd door Google, zet je dit aantal bezoeken op het spel. Hierdoor speel je dus feitelijk met je business model. Op de lange termijn zul je dit gaan voelen in je resultaten. Daarom hechten wij veel waarde aan een strategie die ook op de lange termijn effectief blijft, zodat je als bedrijf blijft groeien. Dat moet ook jouw doel zijn.

Bent u geïnteresseerd in het opbouwen van een kwalitatief linkprofiel om zo goede posities te verkrijgen voor een langere tijd of heeft u andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden.

 

Invest Online
Sven Molenaar
Auteur: Sven Molenaar, Online Marketeer

Plaats een reactie

Invest Online is verkozen tot hét beste full-service internetbureau van Nederland